Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Betaalt u kinderalimentie? Let op Box 3

maandag, 30 mei 2011

Betaalde kinderalimentatie is niet volledig fiscaal aftrekbaar, maar waarschijnlijk mag u wel rekening houden met een standaardaftrek voor levensonderhoud. Daarnaast kunt u de toekomstige kinderalimentatieverplichting als schuld opnemen in box 3.

Dit geldt in ieder geval voor de aangiftes 2010 en 2011.

Deze aftrekpost in box 3 is ontstaan door een uitspraak van de Hoge Raad in februari 2009. De uitspraak ging weliswaar over de partneralimentatie, maar heeft ook gevolgen voor de kinderalimentatie. Wat is er aan de hand?

Aftrekbaarheid van partneralimentatie

Partneralimentatie is voor de betaler ervan aftrekbaar in box 1. Tot 30 december 2009 was de partneralimentatie óók aftrekbaar in box 3. Dankzij de uitspraak van de Hoge Raad konden gescheiden echtelieden dus een schuld opnemen voor de toekomstige alimentatieverplichting in box 3. De wetgever heeft de wet gerepareerd wat betreft de partneralimentatieverplichting, maar is de kinderalimentatie vergeten!

De Hoge Raad heeft in februari van dit jaar nogmaals bevestigd dat de kinderalimentatieverplichting als schuld kan worden opgenomen in box 3.

Kinderalimentatieverplichting in box 3

Met de uitspraak van de Hoge Raad heeft u dus de mogelijkheid om in uw aangiften over 2010 en 2011 de verplichting tot het betalen van kinderalimentatie op te nemen als schuld in box 3. Dit is mogelijk totdat de wetgever ook hiervoor de wet heeft gerepareerd.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.