Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

Hypotheek afsluiten met lening ouders

woensdag, 18 mei 2011

Strengere financieringsregels, minder lenen, minder flexibelere banken. Wellicht kan de “ouderhypotheek” dan hulp bieden om net wel dat beetje extra te kunnen lenen.

Hoe werkt het hypotheek afsluiten met lening ouders ?

Als ouders een aanzienlijke som aan spaargeld hebben dat slechts een laag rendement oplevert, kan het aantrekkelijk zijn dit spaargeld (gedeeltelijk) aan te wenden voor een aan één of meer kinderen te verstrekken lening voor hun woning. Dit kan voor beide partijen voordelen bieden.

Het is fiscaal voordelig de rente zo hoog mogelijk vast te stellen. Dit omdat de rente voor het kind aftrekbaar is en voor de ouder niet belast (box 3). Het afzien van hypothecaire zekerheid (geen hypotheekakte) kan een argument zijn om de rente iets hoger vast te stellen dan de rentetarieven voor hypotheken. Via aparte (belastingvrije) schenkingen kunt u het kind compenseren.

Voor u maakt het fiscaal geen verschil of de rente hoog of laag is. Er is immers sprake van een vaste heffing van 1,2 procent over het vermogen.

Het kind kan - net als bij de bank - een afsluitprovisie betalen. Deze is tot 1,5 procent van de schuld (maximaal € 3.630) voor het kind fiscaal aftrekbaar en bij de ouders belastingvrij. De ouders kunnen dit vervolgens weer terugschenken aan het kind. Dit bedrag kan ook worden meegefinancierd.

Verder kan het voordelig zijn om het kind gebruik te laten maken van de mogelijkheid om elk jaar de rente een half jaar (tot 1 juli) vooruit te laten betalen.

Het is in het algemeen praktischer als de ouders eerst de schenking doen, waarna het kind de (hoge) rente betaalt. Om de fiscale aftrek niet in gevaar te brengen, is het essentieel dat het kind daadwerkelijk rente betaalt.

Deze besparingstechniek van een hypotheeklening via ouders levert drie voordelen op:

1) Omdat de hypotheek binnen de familie wordt verstrekt, houdt u de marge van de bank in eigen zak. Stel dat de bank op spaarrekeningen en dergelijke 2% vergoedt en 5% rente in rekening brengt voor hypotheken. Dan bedraagt de marge voor de bank 3%.
2) De fiscale renteaftrek wordt geoptimaliseerd door de rente iets hoger vast te stellen dat de bank zou doen, bijvoorbeeld op 6% in plaats van op 5%.
3) De schenkingen worden over de tijd worden gespreid waardoor de schenkbelasting wordt vermeden of gematigd.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.