Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Banken werken aan oplossing hypotheek met erfpacht

donderdag, 5 mei 2011

Banken, erfpachters en andere partijen hebben belangrijke vervolgstappen gezet om het probleem rond particuliere erfpacht op te lossen. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag bekendgemaakt.

Banken zijn terughoudend met het verstrekken van hypotheken aan eigenaren met een woning op particuliere erfpacht. Volgens de sector komt dat door onduidelijkheid over de voorwaarden en de toekomstige hoogte van de erfpacht. In Nederland staan tienduizenden woningen op grond van kerken, universiteiten, Staatsbosbeheer, boeren en andere particulieren. Sinds begin vorig jaar weigeren banken om nieuwe hypotheken te verstrekken op dergelijke woningen. Hierdoor zijn deze huizen praktisch onverkoopbaar.

„De banken hebben criteria opgesteld voor erfpachtovereenkomsten die door partijen gezamenlijk verder uitgewerkt zullen worden. Uiteindelijk gaat het erom dat alle partijen deze criteria ondersteunen”, aldus de NVB. De afspraken moeten kopers en verkopers van huizen op erfpacht duidelijkheid verschaffen over de „deugdelijkheid en financierbaarheid” van erfpachtovereenkomsten.

Partijen gaan volgens de NVB ook de mogelijkheden voor modelcontracten en een keurmerk voor erfpachtovereenkomsten nader uitwerken.


gerelateerde berichten:

Woning met erfpacht bijna onverkoopbaar
Gemeente Amsterdam onder vuur over erfpacht

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.