Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

NHG wijzigt taxatieregels tussentijds per 1 juli 2011

maandag, 2 mei 2011

Enkele voorwaarden van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) worden door het Waarborgfonds Eigen Woningen per 1 juli 2011 gewijzigd.

Volgens het waarborgfonds zijn de huidige besluiten van zwaarwegend belang voor alle bij de koopwoning- en hypotheekmarkt betrokken partijen. Derhalve zijn zij van mening dat de introductie van de beoogde wijzigingen niet kan wachten tot 1 januari 2012 en aldus per 1 juli 2011 worden ingeoeverd.

Vanaf 1 juli 2011 moeten taxaties volgens de NHG-regels worden uitgevoerd door een taxateur die is gecertificeerd volgens de regels van de Stichting Normering Taxatie en Validatie.

Die stichting is door de brancheverenigingen opgericht; tot 1 juli 2011 volstaat een taxatie door één van de 13 door NHG goedgekeurde taxatie-instituten.

Daarnaast geldt per 1 juli 2011 voor nieuwbouwwoningen dat een waarborgcertificaat moet zijn afgegeven door een instelling die een keurmerk heeft van de Stichting GarantieWoning, de opvolger van het vorig jaar opgeheven Garantie Instituut Woningbouw.

Voor woningen die in eigen beheer of door de bewoner zelf worden gebouwd, hoeft geen insolventieverzekering te worden gesloten. Wel geldt daar een opschortende voorwaarde totdat het huis is bewoond.

gerelateerde berichten:

Strengere NHG regels lapmiddel of oplossing
Nut NHG in twijfel getrokken
Strengere NHG regels lapmiddel of redmiddel?
Eerdere wijziging NHG taxatieregels per 2011

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.